ΓΙΟΓΚΑ


Η γιόγκα δυναμώνει το σώμα, ηρεμεί το νου και είναι κατάλληλη για όλους, ακόμη και για εκείνους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ. Η λέξη γιόγκα προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα «yuj» και σημαίνει ένωση. Στη γιόγκα, το σώμα, η αναπνοή και το νού θεωρούνται ως ένα.

 

Ωφέλη της γιόγκα:

 

  • Στο σώμα - Ενδυναμώνει το σώμα και το απελευθερώνει από τις εντάσεις και τα μυϊκά σφιξίματα. Το σώμα ανακτά σταδιακά τη χαμένη του ευλυγισία, η σπονδυλική στήλη γίνεται πιο ευθύγραμμη και τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

  • Στη λειτουργία του οργανισμού - Συντελεί στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του καρδιαγγειακού συστήματος, ενώ επιδρά με θεραπευτικό τρόπο και στο νευρικό σύστημα.

  • Στη διάθεση Δρα ευεργετικά στην κατάθλιψη και το χρόνιο στρες, αφου μας βοηθάει να βρούμε ηρεμία και εσωτερική γαλήνη.

 

H γιόγκα έχει πολλά στυλ, τα οποία διαφέρουν κυρίως ως προς τον τρόπο, τη σειρά και την ένταση με την οποία εκτελούνται οι ασκήσεις. Ορισμένα είναι ήπια με αργές κινήσεις, ενώ άλλα έχουν πιο γρήγορο ρυθμό. Ωστόσο, σε όλα τα είδη ο ασκούμενος μπορεί να ιδρώνει και να αισθάνεται ότι «δουλεύει» εντατικά το σώμα του. Είναι καλή ιδέα να πειραματιστούμε με διαφορετικά στυλ, προκειμένου να επιλέξουμε εκείνο που τελικά μας ταιριάζει.

 

Διαλέξτε απο τις παρακάτω επιλογές:

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
 

HATHA

 

Η πιο διαδεδομένη γιόγκα στις Δυτικές χώρες. Είναι κλάδος της yoga που επικεντρώνεται στην σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία. Αυτό το είδος της γιόγκα είναι αργό, ήρεμο.


Οι πόζες είναι απλές, και ο ρυθμός ήρεμος. Είναι ένα εξαιρετικό στυλ για τους αρχάριους. Ο σκοπός είναι να εισάγει τους αρχάριους στη γιόγκα με τις βασικές στάσεις και τεχνικές χαλάρωσης. Ένα απο τα οφέλη αυτης της πρακτικής ειναι οτι ανακουφίζει από το άγχος, παρέχει σωματική άσκηση, και βελτιώνει την αναπνοή. Είναι καλό για αρχάριους και τους ανθρώπους που θέλουν να μάθουν τα βασικά της γιόγκα.


Πιθανότατα δεν θα ιδρώσετε σε μια τάξη hatha, αλλά θα φύγετε απο την τάξη αισθάνοντας πιο χαλαρά και ήρεμα απο πριν.

 

 

 

YIN YOGA

 

Η Yin yoga είναι κατάλληλη για όλους/όλες και όλες τις ηλικίες. Το μάθημα γίνεται με αργό ρυθμό και οι στάσεις γίνονται όλες στο πάτωμα. Στο μάθημα χρησιμοποιούμε συχνά βοηθήματα όπως τουβλάκια και μαξιλάρια για να αποφύγουμε τη μυϊκή ένταση και να χαλαρώσουμε τελείως το νευρικό σύστημα. Έτσι, το μάθημα μας αφηνει με μια βαθιά χαλαρωτική και αναζωογονητική αίσθηση.

Στην Yin yoga μένουμε σε κάθε στάση για 2-5 λεπτά στοχεύοντας στην επιμήκυνση του συνδετικού ιστού γύρω από τις αρθρώσεις. Μας βοηθάει έτσι να τεντώσουμε τον συνδετικό ιστό και να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας.

 

photo by: yinyangmother.com/yin-yoga-faqs/

 

PILATES

 

Ένα προγραμμα άμεσης ενδυνάμωσης, ιδανικό και για χάσιμο βάρους. Στο μάθημα αυτο χρησιμοποιούμε μπάλες και λάστιχα και δουλέυουμε με διαφόρων ειδών στατικές ασκήσεις.

 

6365689233_1c4e997f44_b.jpg
 

ASHTANGA

 

Είναι μια σωματικά απαιτητική πρακτική. Η Ashtanga βασίζεται στις αρχαίες διδασκαλίες της γιόγκα. Είναι ένα αυστηρό στυλ της γιόγκα που ακολουθεί μια συγκεκριμένη ακολουθία των στάσεων και είναι παρόμοια με Vinyasa Yoga. Η διαφορά είναι ότι στην ashtanga ακολουθούμε πάντα τις ίδιες πόζες.

 

  • Σκοπός: Οδηγεί σταδιακά τον ασκούμενο να ανακαλύπτουν εκ νέου το μέγιστο των δυνατοτήτων του ή της σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης συνείδησης-σωματική, ψυχολογική και πνευματική.

 

  • Οφέλη: Αναπτύσει δύναμη και ευελιξία, τονώνει τους μυς, λιπαίνει τις αρθρώσεις, κάνει μασάζ στα εσωτερικά όργανα, απελευθερώνει τη χρόνια ένταση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά με την απώλεια βάρους.

 

  • Καλό για: Ανθρώπους που έχουν κάποια εμπειρία με τη γιόγκα που επιθυμούν να αυξήσουν τη δύναμη και την αντοχή, και εκείνους που θέλουν να ηρεμήσουν το μυαλό τους.

Mysore ή προσωπική πρακτική (Self-practice)

 

Είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθετε Ashtanga yoga καθως στρεφει την προσοχή σας «προς τα μέσα». Ο δάσκαλος δεν καθοδηγεί το μάθημα. Έτσι ο κάθε μαθητής βρίσκεται στον δικό του ρυθμό με την δική του σειρά ασκήσεων το μάθημα. Με την απουσία της ταυτόχρονης καθοδήγησης (led class), δίνεται η δυνατότητα ερωτήσεων από τον μαθητή προς τον δάσκαλο για τυχόν απορίες στην σειρά ή στην τεχνική. Μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ιδιαίτερο μάθημα για κάθε έναν μαθητή ξεχωριστά, που διεξάγεται σε ένα κοινό χώρο.

 

Για τους καινούργιους μαθητές προτείνω να έχουν κάνει 5 μαθήματα Ashtanga πρίν έρθουν σε Mysore μάθημα.

 

Το πρώτο που παρατηρείτε σε μια τάξη Mysore είναι ότι μοιάζει λίγο χαώδης. Κάθε μαθητής κάνει την άσκησή του στο δικό του χώρο και χρόνο και η ομοιομορφία ενός καθοδηγούμενου μαθήματος δεν υπάρχει. Όμως είναι το ιδανικό μάθημα για την εξέλιξη της πρακτικής σου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AERIAL YOGA 

To μάθημα αυτό συνδυάζει τις στάσεις της yoga με την βοήθεια της ειδικής αιώρας. Γίνεται σε ειδικό μαλακό ύφασμα το οποίο κρέμεται από το ταβάνι σαν αιώρα. Το σώμα σου αιωρείται και με τη βοήθεια της βαρύτητας οι στάσεις της yoga το ενδυναμώνουν.

 

55464976_625248331271431_970931349294678

AERIAL SILKS 

 

Το μάθημα αυτο μπορεί να ονομαστεί και εναέριος χορός. Το μάθημα αυτο χρησιμοποιεί ειδικά πανιά και προσφέρει ένα δυνατό σώμα και τονώνει την αυτοπεποίθηση. Βοηθάει επίσης να ξέπερασουμε τις φοβίες μας και να μάθουμε τα όριά μας και πώς να τα ξεπεράσουμε.

 

 
54798380_352338978717961_667706877669906